Cara Membuat Krupuk Amplang Ikan Tenggiri
Bahan – bahan yang dibutuhkan :
- Ikan Tenggiri/belidak 1 Kilogram
- Tepung Kanji 2 Kilogram
- Air 750 ml
- Garam 4/5 ons
- Bumbu penyedap 1/5 ons
- Bawang Putih 5 Biji
- Campurkan Ikan, Tepung, Air, Garam dan Bumbu penyedap diaduk sampai rata.
- adonan dibentuk seperti lenjeran dan besarnya disesuaikan keinginan.
- amplang tersebut yang telah siap dipotong halus-halus digoreng di dalam minyak yang banyak selama lebih kurang 30 menit sehingga benar-benar kering. Semasa menggoreng, produk hendaklah sentiasa di aduk supaya tidak hangus.
- Amplang yang telah siap digoreng, ditiriskankan untuk membuang sisa-sisa minyak.
- Produk ini dibungkus dalam plastik kedap udara dan disimpan pada suhu rendah serta jauhkan daripada pancaran cahaya matahari langsung dan jauhkan daripada serangan serangga.
No comments:
Post a Comment